زمان تنها چیزی است که با صرف هزینههای گزاف هم نمیتوان کمبود آن را جبران نمود یا حتی آن را خریداری کرد، به همین دلیل امروزه تمام دنیا ترجیح میدهد با استفاده از وسایل آمادهای که در بازار فروش موجود است کمی در وقت خود صرفهجویی کرده و شاید برای خود زمان بخرد. دیوار پیش ساخته نیز از همین دست مصالحی است که بعد از جنگ جهانی دوم، برای بازسازی ویرانهها مورد استفاده قرار گرفت.
فونداسیون چیست؟ بخشی از ساختمان که وظیفه انتقال نیرو از ستون ها به زمین و خاک اطراف ساختمان را به منظور استحکام بیشتر ساختمان به عهده دارد را فونداسیون یا پی می نامند. شالوده بخشی از بتن است که در زیر ستون برای انتقال بار قرار دارد. فونداسیون ها بر اساس نوع خاک زمینی که قرار است در آنجا ساختمان سازی انجام شود و همچنین شرایط آب و هوایی آن منطقه، نوع ساختمان و مقدار نیروی وارده به زمین و بافت لایه ها، انواع مختلفی دارد.
آیا تا کنون برایتان پیش آمده که به خانه ای پا بگذارید و جنس و نوع دیوارها برایتان جالب و تعجب برانگیز باشد؟ دیوارهایی که تا به حال جایی ندیدهاید و شاید کنجکاوتان کند که بدانید نقش و نگار روی دیوار چگونه ساخته شده است. منظورمان کاغذ دیواری نیست؛ بلکه طرح هایی از جنس گچ به صورت فرورفتگی و بیرون زدگی است که دیوار را منحصربهفرد تر از نوع معمولی آن کرده است.
کالورت ها سازه هایی هستند که برای هدایت آب های روان سطح زمین و یا آب هایی که از بالای دامنه ها به سمت اراضی پایین جاری میشوند مورد استفاده قرار می گیرند. در مقاله ای جداگانه با عنوان باکس کالورت بتنی به طور مفصل در مورد کالورت های پیش ساخته و نوع کاربرد آن صحبت کردیم حال در این مقاله راجع به نحوه ی مقاوم سازی کالورت های پوسیده و ترک خورده سخن خواهیم گفت.
یکی از انواع کانال های پیش ساخته بتنی کالورت ها هستند که به آنها کانال های آبرو نیز گفته می شود. چنین کانال هایی مانند دیوارهای پیش ساخته به صورت سفارشی ساخته شده و در محل نصب می گردند. از این کانال های آبرو برای انتقال آب و فاضلاب استفاده می شود.
در ساخت فونداسیون که از آن به عنوان «پی» نیز یاد می شود می توان از انواع بتن پیش ساخته بهره برد همانطور که در ساخت نوع دیگری از سازه های بتنی مانند منهول، کالورت و بلوک های سیمانی دو نوع سازه ی پیش ساخته یا بتن ریزی در محل وجود دارد. به طور کلی اگر بخواهیم تعریفی از یک فونداسیون از هر نوعی داشته باشیم باید بگوییم فونداسیون به بخشی از سازه اطلاق می شود که بار و فشار وارد شده از یک پایه را به زمین منتقل می کند.
منهول بتنی نوعی از اتصالات از جنس بتن آماده است که برای اتصال چند شبکه و خط لوله مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در سیستم فاضلاب برای اتصال چند خط لوله فاضلاب و هدایت آنها به یک مسیر از منهولها بهره می برند یا در شبکههای مخابراتی و انتقال و توزیع برق به منظور دسترسی به کابلهای مدفون از منهولهای پیش ساختهی بتنی استفاده می کنند.
قبل از اینکه بخواهیم مطالبی را در مورد عیار بتن فونداسیون، عیار بتن سقف و یا عیار «بتن مگر» و ... بنویسیم بهتر است ابتدا بنویسیم بتن چیست، عیار بتن چیست و چگونه آن را محاسبه می کنیم؟ پس در این مقاله ما تعریفی از بتن و عیار بتن را ارائه می کنیم و روش محاسبه عیار بتن را توضیح خواهیم داد.
تمام سازه ها چه از جنس بتن باشند یا حتی فولاد، طول عمری داشته و بعد از گذشت این میزان، دچار نقص ها و آسیب هایی می شوند. ممکن است حتی بعضی از سازه های بتنی در طول فرایند بهره برداری و نصب دچار آسیب شوند که در این صورت تعمیر و مرمت بتن امری ضروری تلقی میشود.
گاهی اوقات ترکهایی در بتنها مشاهده میکنید که این ترکها به دلیل تنشهای کششی بالاتر از ظرفیت بتن و یا تنش کششی در مناطقی از بتن، که سازه مسلح نبوده است، رخ داده است. هدف اصلی این مقاله شناسایی ترکها و ترمیم آنها بدون نیاز به تقویت و مقاومسازی آن عضو میباشد؛ چرا که اگر ترکها باعث خرابی در اعضا شوند نیاز به تحلیل و ارزیابی سازهای کامل است تا بتوان تنشها را کنترل کرده و یک طرح تقویتی تهیه نمود.
پیشرفت در تکنولوژی با بهره گیری از مواد گوناگون و تحقیقات مختلفی که روی رفتار و خواص مواد مختلف صورت پذیرفت، باعث شد سازه های گوناگون و مورد نیاز بشر ابداع و ساخته شود. این سازه ها شامل سازههای ساخته شده از بتن و فولاد نیز هست که تاکنون بتن های مختلفی (که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته می شود) ابداع و به بازار عرضه شده است.
بتن سبک ماده ای است با ترکیبات جدید و فوق العاده سبک و مقاوم در برابر عوامل طبیعی که مواد تشکیل دهندهی آن شامل ورموکولیت، پرلیت، سنگ بازالت و سیمان تیپ 2 و ... است. در این بتن همانند بتنهای عادی، از ماسه استفاده نمی شود.
در راستای پیشرفتهای صورت گرفته در جهان، مهندسان بخش مسکن تحقیقات جدی و مستمری انجام داده و می دهند تا بتوانند مسکن با عمر مفید زیاد (چند قرن) ، استحکام بالا در مقابل بلایای طبیعی (زلزله ، آتش سوزی و ...) ، همچنین با توجه به پایان رسیدن عصرانرژی ارزان ، حداقل انرژی در ساختمان مصرف گردد و دارای هزینه کمتری نسبت به سایر مصالح رایج باشد که این ایده ها با شناسایی بتن سبک هوادار (foam concrete) تحقق یافت.
در ابتدای کار باید دانست که پیش تنیدگی به چه معناست؛ در حقیقت به فرآیندی که طی آن بتن را قبل از قرار دادن در جای اصلی که در پروژه برای آن در نظر گرفته شده، تحت فشار نیرو قرار میدهند؛ به چنین عملیاتی پیش تنیدگی میگویند.
بتن پلیمری مخلوطی است که از الیاف، رزین های پلیمری، سنگ دانه های ریز و سنگ دانه های درشت تشکیل شده است. نکته مهم در ساخت بتن های پلیمری این است که در اختلاط بتن های پلیمری به جای استفاده از سیمان از یک نوع ماده چسبنده استفاده میکنند