طرح اختلاط بتن سبک چیست + نکات کلیدی درمورد انواع بتن

طرح اختلاط بتن سبک چیست + نکات کلیدی درمورد انواع بتن

​​بتن چیست و چه فوایدی دارد؟

تعریف بتن: این ماده چسبنده معمولاً نتیجه ترکیب و برهمکنش سیمان های هیدرولیک و آب است. حتی امروزه نیز چنین تعریفی از بتن طیف وسیعی از محصولات را در بر می گیرد. بتن را می توان از انواع سیمان و همچنین پوزولان، مواد افزودنی بتن، پلیمرهای بتن، سرباره کوره، مواد افزودنی، گوگرد، الیاف بتن و غیره ساخت. همچنین در ساخت آن می توان از گرما، بخار، اتوکلاو، وکیوم، فشار هیدرولیک و انواع کمپرسورها و متراکم کننده ها استفاده کرد. با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی و پیدایش بسیاری از فناوری ها در قرن اخیر، دانش بتن و خواص آن نیز پیشرفت چشمگیری داشته است، به طوری که امروزه شاهد استفاده از انواع بتن با مصالح مختلف هستیم که هر کدام از انواع بتن دارای خواص و مصارف خاص خود هستند. 
در حال حاضر انواع سیمان هایی که تولید می شود شامل پوزولان، گوگرد، پلیمرها، الیاف مختلف و افزودنی های مختلف می باشد. همچنین لازم به ذکر است که تولید انواع بتن با کمک گرما، بخار، اتوکلاو، تخلیه هوا، فشار هیدرولیک، ارتعاش و قالب انجام می شود. به طور کلی بتن محصولی است که از اختلاط آب با سیمان و سنگدانه های مختلف در اثر واکنش آب با سیمان در شرایط محیطی خاص به دست می آید و دارای ویژگی های خاصی است. 


از زمانی که سیمان پرتلند به شکل فعلی توسط لیندسی در 170 سال پیش ساخته شد، بتن دستخوش تغییرات و پیشرفت های فوق العاده ای شده است. در دسترس بودن مصالح، کیفیت، مقاومت و دوام بی نظیر  بتن موجب استفاده آن ساختمان ها، جاده ها و ... شده است.
چندین دهه از زمانی که این ماده مورد استقبال قرار گرفته می گذرد اما همچنان با پیشرفت علم و تکنولولژی، برای ساخت و ترمیم بتن روش های جدید و تحقیقاتی برای بهبود آن ها صورت می گیرد. 

طرح اختلاط بتن سبک
چندین سال است که محققین بر روی دوام بتن در شرایط مختلف تحقیقاتی انجام می دهند و در حال بهبود آن هستند. این تحقیقات در کشور های در حال توسعه بیشتر مورد توجه قرار دارد و درمورد تاثیر عوامل فیزیکی و شیمیایی بر بتن تحقیقاتی صورت می گیرد.
مردم کشور ما نیز از سال 1312 با احداث کارخانه سیمان ری با مصرف سیمان آشنا شدند و با پیشرفت صنایع کشور ، امروزه در حدود 26 الی 30 میلیون تن سیمان در سال تولید می گردد . با آگاهی مهندسان از نحوه استفاده سیمان در کارهای عمرانی ، این ماده جایگاه خودش را در کشورمان پیدا کرد به شکل های مختلف چون بلوک سیمانی، دیوارهای پیش ساخته بتنی، و دیگر سازه های متشکل از سیمان مورد استفاده قرار گرفت. ازمسائل مهم در امر طراحی و ساخت پروژه های عمرانی وزن سازه به منظور پایداری بهتر در برابر نیروی زلزله است. از آنجائیکه امروزه تمامی ساختمانها به صورت اسکلت فلزی با سقف بتنی  و یا اسکلت بتونی اجرامی شوند لذا شناخت انواع بتن و کاربرد ان بسیار ضروری است. برای اشنایی با انواع بتن به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

بتن الیافی چیست؟

بتن الیافی در حقیقت نوعی کامپوزیت است که با به کارگیری الیاف تقویت­ کننده داخل مخلوط بتن، مقاومت کششی و فشاری آن، فوق العاده افزایش می­‌یابد. این ترکیب کامپوزیتی، یکپارچگی و پیوستگی مناسبی داشته و امکان استفاده از بتن به عنوان یک ماده ی شکل­‌پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پرانحنا را فراهم می­‌آورد. بتن الیافی از قابلیت جذب انرژی بالایی نیز برخوردار است و تحت اثر بار به راحتی از هم پاشیده نمی‌­شود. شاهد تاریخی این فناوری، کاربرد کاهگل در بنای ساختمان است. در واقع بتن الیافی نوع پیشرفته ی این تکنولوژی می‌باشد که الیاف طبیعی و مصنوعی جدید، جانشین کاه و سیمان جانشین گل به کار رفته در ترکیب کاهگل شده‌اند.
امروزه با استفاده از انواع الیاف شیشه، پلی پروپیلن، فولاد و بعضاً کربن، تولید انواع بتن­های کامپوزیتی در کاربردهای مختلف صنعتی ممکن گردیده و به کارگیری آنها درکشورهای پیشرفته ی دنیا مورد قبول بخش ساختمان و عمران واقع شده است.
بتن الیافی خواص مناسبی همچون شکل پذیری بالا، مقاومت فوق العاده، قابلیت جذب انرژی و پایداری در برابر ترک خوردن را دارا می‌­باشد که متناسب با آنها می­‌توان موارد کاربرد فراوانی برای آن یافت. به طور مثال در ساخت کف سالن های صنعتی، می­توان از این نوع بتن به جای بتن آرماتوری متداول سود جست این نوع بتن از بهترین مصالح مورد استفاده در ساخت بناهای مقاوم به ضربه، همچون سازه پناهگاه­‌ها و انبارهای نگهداری مواد منفجره به شمار می‌­رود و بنای شکل گرفته از بتن، قابلیت فوق­العاده­ ای در جذب انرژی ضربه دارد. همچنین در ساخت باند فرودگاه ­ها به خوبی می­‌توان از این نوع بتن کمک گرفت. موارد دیگری از به کارگیری این بتن، ساخت قطعات پیش ساخته ساختمانی همچون پانل‌ های سایبان و یا پاشش بتن روی سطوح انحنا‌دار همچون تونل‌ ها می‌ باشد. به کارگیری این بتن در بنای یک سازه علاوه بر موارد یاد شده از مزایایی همچون عایق بودن سازه در برابر صدا و سرعت بالای اجرا نیز برخوردار است.
اما از آنجا که نحوه قرار گرفتن الیاف داخل بتن کاملاً تصادفی می ‌باشد، از این بتن معمولاً نمی توان به نحو مطلوبی در ساخت تیرها و ستون ها بهره گرفت و در این نوع سازه­‌ها استفاده از روش سنتی و شبکه  بندی فولادی به صرفه ‌تر و مناسب تر می باشد. لازم است به این نکته توجه شود که ناکارآمدی یک تکنولوژی جدید در نقاط ضعف خود نباید مانع نادیده گرفتن کاربردهای مناسب آن در نقاط قوت آن و عدم توجه به آن گردد.

مطلب مرتبط: بلوک سیمانی

بتن های سبک

به طور کلی و براساس یک تعریف عمومی ، بتن های سبک دارای وزنی کمتر از 1840 کیلو گرم برمتر مکعب می‌باشند . بتن های معمولی( سنگین) عموما وزنی بالاتر از 2400 کیلوگرم در هر متر مکعب دارند . بتن های سبک متعارف عموما کمتر از 1000 کیلوگرم در هر متر مکعب وزن دارند یعنی سبک‌تر از آب هستند و بر روی آن شناور باقی می‌مانند .

تولید و کاربرد بتن‌های سبک از اوایل قرن بیستم در دنیا آغاز شده است و عمده کاربرد آن در دنیا درصنعت ساختمان می‌باشد. مصارف صنعتی همانند عایق ها و آجرهای نسوز و پروفیل های خاص صنعتی نیز برای آنها گزارش شده است. به طور کلی بتن‌های سبک به دلیل استفاده از مواد متخلخل و یا به واسطه ایجاد تخلخل در بافت بتن تولید می‌گردند و در تعاریف کلاسیک به سه دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند :

بتن‌های دانه سبک

 دراین گروه از بتن‌ها از مواد اولیه سبک معدنی( همانند پومیس –پومیت و ورمیکولیت و ....) و غیر معدنی ( انواع EPSو پلی استایرن ) ویا صنعتی (همانند رس و شیل منبسط شده و پرلیت فراوری شده) به عنوان جایگزین مصالح سنگی در بتن استفاده می شود.
این گروه از بتن‌های سبک دارای طرح اختلاط متفاوت با بتن های معمول هستند و احیانا نیاز به افزودنی‌های خاصی در طرح اختلاط وجود دارد . سیمان در این نوع بتن نقش سیمان در بتن‌های معمولی را داشته و به عنوان چسب به کار می رود .


بتن‌های متخلخل( هوادار )

 ازمواد اولیه سبک استفاده نمی شود و تمام مواد اولیه دارای وزن معمولی هستند . ولی فرایند تولید به گونه ای است که یک عامل ایجاد حباب هوا به میزان ناچیز به مخلوطی از مواد اضافه می شود و در حین فرایند تخلخل در بافت جامد بتن جاگیر می شود.
عامل تخلخل ساز می‌تواند به صورت فیزیکی عمل نموده که دراین حالت گروه بتن های کفی یا فوم بتن ایجاد می شوند که عمل آوری آنها در محیط معمولی یا حداکثر در گرمخانه انجام می‌شود و از مواد اولیه در ابعاد بتن های معمول استفاده می‌کنند .
درحالت دوم ایجاد تخلخل ناشی از واکنش شیمیایی یک عامل حباب ساز مانند پودر آلومینیم در یک محیط دوغابی است. مواد اولیه دراین گروه از بتن های متخلخل به طور کامل پودر می‌شوند چرا که همه واکنش شیمیایی پودرآلومینیوم باید در شرایط سوسپانسیون و دوغابی و بعد از سفت شدن اولیه و برش عمل آوری کیک‌ها در محیط های ایزوله ای تحت عنوان اتو کلاو تحت فشار صورت می‌گیرد . این گروه از بتن های متخلخل پسوند اتو کلاو شده رانیز به خود می‌گیرند و به طور خلاصه بتن متخلخل اتوکلاو شده نام می‌گیرند .
از نظر تکنولوژی ساخت بالاترین سطح تکنولوژی در بتن های سبک مربوط به این نوع بتن هاست

پیشنهاد می شود مقاله تیرچه بتونی را نیز مطالعه کنید.

بتن های بدون ریزدانه

 دارای کمترین کاربرد در صنایع ساختمان هستند . چون دراثر حذف ریزدانه در طرح اختلاط بتن سبک هرچند که سبکی نسبی حاصل می شود ولی مقاومت ناچیز و بی دوام و خوردگی در بافت بتن حادث می شود . این گروه از بتن های بیشتر در صنایعی همچون آب و فاضلاب و ساخت مقاطع مدولار بتنی سبک کاربرد دارند.

طرح اختلاط بتن سبک


ویژگی‌های بتن های سبک

سبکی وزن باعث اقتصادی شدن ساختمان به جهت کم شدن مصرف مصالح سازه ای همانند تیرآهن و بتن سنگین در اسکلت ساختمان می شود پایین بودن ضریب انتقال حرارت باعث کم شدن حجم تاسیسات و کم شدن مصرف سوخت در ساختمان می شود. سبکی وزن کلی ساختمان باعث کم شدن ریسک خرابی ساختمان در اثر امواج زلزله می شود چرا که کمانش سازه ای دراثرارتعاشات در بارهای جانبی با وزن ساختمان نسبت مستقیم دارند .

در اثر تخریب احتمالی ساختمان و کم شدن وزن آوارفروریخته باعث کم شدن تلفات میشود
هزینه اجرا ( بنایی ) ساختمان به دلیل بزرگی و سبکی ابعاد بلوکها 3/1 تا 4/1 کاهش می یابد
هزینه مصرف مواد اولیه در ملات اتصال دهنده ردیف بلوکها و ملات پلاستر اولیه و نهایی دیوارها کاهش می یابد
عموما به دلیل داشتن بافت متخلخل و توپر کارهایی مانند اره کردن ، میخ کوبی ، شیارزنی در آنها به راحتی انجام می شود
مقاومت در برابر آتش ، یخ زدگی ، دیرپایی ، عایق صدایی بتن های سبک در بین مصالح ساختمانی منحصربه فرد است.

بتن سبک هوادار

در راستای پیشرفت‌های صورت گرفته در جهان ، مهندسان بخش مسکن تحقیقات جدی و مستمری انجام داده و می دهند تا بتوانند مسکن با عمر مفید زیاد (چند قرن) ، استحکام بالا در مقابل بلایای طبیعی (زلزله ، آتش سوزی و ...) ، همچنین با توجه به پایان رسیدن عصرانرژی ارزان ، حداقل انرژی در ساختمان مصرف گردد و دارای هزینه کمتری نسبت به سایر مصالح رایج باشد که این ایده ها با شناسایی بتن سبک هوادار (foam concrete) تحقق یافت.
هم اکنون بتن معمولی غالبا با دانسیته 2400kg/m3 تولید می گردد که با توجه به وزنش مشکلات فراوانی ازجمله اجرای سخت و باخاصیت جذب آب بسیار بالا دائما تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان را در معرض تخریب قرار می دهد و معایب دیگر ، خوشبختانه در حال حاضر با افزودن هوا به مخلوط ماسه و سیمان ، وزن آن تا اندازه قابل توجهی کاهش می یابد ، (400 الی 1800 کیلو گرم بر متر مکعب) و بتن سبک هوادار با خصوصیات بارزی تولید می گردد.
فوم بتن
مهندسین و معماران سازنده ساختمان در دنیا با استفاده از بتن سبک در قسمت های مختلف بنا با سبک کردن وزن ساختمان به طور مستقیم ( به لحاظ سبکی ویژه این نوع بتن ) و صرفه جویی در مصرف انرژی بطور غیر مستقیم ( به لحاظ عایق بودن این نوع بتن در مقابل سرما و گرما و در نتیجه کاهش میزان مواد سوختی ) , از لحاظ اقتصادی امروزه گام های بلند و مهمی برداشته اند .خانم مهندس آزاده شفاعی د ر مقاله ای به معرفی فوم بتن ( بتن کفی ) و ذکر خواص ویژه آن پرداخته اند. ایشان در این مقاله می نویسد: فوم بتن مصالحی است جدید که برای مصارف مختلف در ساختمان بکار می رود. باید اشاره کرد خواص فیزیکی منحصر به فرد این محصول ، آن را بتنی سبک و عایق با مقاومت لازم و کیفیت مطلوب می نماید . این محصول از ترکیب سیمان , ماسه بادی (ماسه نرم ) , آب و فوم ( ماده شیمیائی تولید کننده کف ) تشکیل می شود. ماده کف زا در ضمن اختلاط با آب در دستگاه مخصوص با سرعت زیادی حباب های هوا را تولید و تثبیت نموده و کف حاصل که کاملا پایدار می باشد در ضمن اختلاط با ملات سیمان و ماسه بادی در دستگاه مخلوط کن ویژه، خمیری روان تشگیل می دهد که به صورت درجا با در قالب های فلزی یا پلاستیکی قابل استفاده می باشد. لازم به ذکر است این خمیر پس از خشک شدن با توجه به درصد سیمان و ماسه بادی دارای وزن فضایی از 300 الی 1600 کیلوگرم در متر مربع خواهد بود .
گفتنی است ویژگی های عمده فوم بتن را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

عامل اقتصادی: سبکی وزن با مقاومت مطلوب فوم بتن یا توجه به نوع کاربرد آن، بطور کلی به لحاظ اقتصادی مخارج ساختمان را میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
سهولت در حمل و نقل و نصب قطعات پیش ساخته: حمل و نقل قطعات پیش ساخته با فوم بتن هزینه کمتری را نسبت به قطعات بتنی در برداشته و نصب قطعات به علت سبکی آنها بسیار آسان می باشد.
خواص فوق العاده عایق بودن در مقابل گرما , سرما و صدا: فوم بتن به علت پائین بودن وزن مخصوص آن یک عایق موثر در مقابل گرما، سرما و صداست. ضریب انتقال حرارتی فوم بتن بین65 0/0 تا 435/0 k cal / m2 hc می باشد ( ضریب هدایت حرارتی بتن معمولی بین 3/1 تا 7/1 واحد)
خصوصیات عالی در مقابل یخ زدگی و فرسایش ناشی از آن و مقاومت در برابر نفوذ رطوبت و آب: نظر به اینکه فوم بتن در قشرهای سطحی دارای تخلخل فراوان می باشد در نتیجه شکاف های موئین و و درزهای کمتری در سطح ایجاد می شود و اگر پوشش فوم بتن با ضخامت کافی مورد استفاده قرار گیرد در مقابل خطر نفوذ باران و رطوبت مقاومت مطلوبی خواهد داشت .
مقاومت فوق العاده در مقابل آتش: مقاومت فوم بتن در مقابل آتش فوق العاده می باشد .
قابل برش بودن: به دلیل قابل برش بودن با اره نجاری و میخ‌پذیر بودن آن، کارهای سیم کشی و نصب لوازم برقی و تاسیسات خیلی سریع و به راحتی قابل عمل خواهد بود .
شایان ذکر است از کاربرد فوم بتن در ساختمان می توا ن به موارد زیر اشاره کرد:

•    شیب بندی پشت بام
•    کف بندی طبقات
•    بلوک های غیر بار بر سبک
•    پانل های جدا کننده یکپارچه و نرده های حصاری جهت محوطه و کاربری در موارد خاص

انواع بتن

لیکا چیست؟

یکی از روش های تهیه دانه های سبک استفاده از کوره گردان است. وقتی برخی از انواع رس با دانه هایی به ریزی صفر تا دو میکرون در دمای بالاتر از 1000 درجه سانتیگراد در این کوره ها حرارت می بینند، گازهای ایجاد شده در داخل آنها منبسط می شوند و هزاران سلول هوای ریز تشکیل می دهند، با سرد شدن مواد، این سلول‌ها باقی می مانند و سطح آن ها سخت می شود.
مهمترین ویژگی های لیکا عبارتند از :
وزن کم ،عایق حرارت، عایق صوت، باز دارنده نفوذ رطوبت، مقامت در برابر یخ زدگی، تراکم ناپذیری تحت فشار ثابت و دائمی، فساد ناپذیری، مقاومت در برابر آتش و PH نزدیک به نرمال. وزن کم این دانه ها و در نتیجه هزینه حمل پایین آن باعث شده است تا از لیکا در پر کردن فضاهای خالی استفاده شود .در کاربرد های خاص نظیر زیرسازی ساختمان و تسطیح و شیب بندی بام، خواص عایق حرارتی و دوام لیکا مشخصات فنی مناسبی برای آن فراهم می کند. در راه‌سازی نیز از تراکم ناپذیری لیکا برای کنترل نشست پلاستیک بسترهای سست استفاده می شود. همچنین جذب آب مناسب، تخلخل و دوام لیکا آن را برای کشاورزی بدون خاک مناسب ساخته است. همین خواص باعث شده است تا در تصفیه فاضلاب های خانگی از فیلـترهای ساخته شده از لیکا استفاده شود.

خواص لیکا باعث شده است تا در بتن سبک لیکا کاربردهای فراوانی داشته باشد. مهمترین ویژگی های بتن لیکا عبارتند از، وزن کم، سهولت حمل و نقل، بهره وری بالا هنگام اجرا، سطح مناسب برای اندود کاری، مقاومت و باربری در شرایط خاص، عایق حرارت، مقاومت در برابر آتش، عایق صدا مقاومت در برابر یخ زدگی، بازدارندگی در برابر نفوذ رطوبت و دوام در برابر مواد آهکی متناسب با وزن و مقاومت مورد نظر از بتن سبک لیکا به عنوان پر کننده، عایق یا باربر استفاده می شود. بتن لیکا می‌تواند درجا ریخته شود یا به صورت بلوک، اجزای ساختمانی و سایر قطعات پیش ساخته به کار رود. در هر مورد متناسب با کاربرد و روش اجرا از دانه بندی های مناسب لیکا استفاده می شود. بتن های پرکننده و عایق اغلب در پی سازی و زیر سازی ساختمان، شیب بندی کف و بام، بلوک ها یا اجزای دیوارهای جداکننده و محیطی غیر باربر به کار می روند. در حالی که از بتن های سبک سازه ای – که البته عایق نیز خواهند بود – در ساخت اجزای مقاوم نظیر بلوک های باربر، پانل های دیواری و سقفی مسلح و نیز اسکلت بتن مسلح ساختمان ها استفاده می شود. قابل توجه است که به دلیل الزامات مقاومت و دانه بندی، تنها با استفاده از دانه های لیکا می توان در ایران بتن سبک سازه ای ساخت.

یکی از روشهای ساختمان سازی که امروزه در جهان به سرعت توسعه می یابد ساختمانهای بتنی است. بعد از انقلاب اسلامی به علت کمبود تیر آهن در نتیجه تحریم‌ها و نیز گسترش ساخت و سازهای عمرانی در کشور، کاربرد بتن بسیار رشد نمود. علاوه بر این موضوع ساختمانهای بتنی نسبت به ساختمانهای فولادی دارای مزایایی از قبیل مقاومت بیشتر در مقابل آتش سوزی و عوامل جوی( خوردندگی) آسان بودن امکان تهیه بتن به علت فراوانی مواد متشکله بتن و عایق بودن در مقابل حرارت و صوت می باشند که توسعه روز افزون این نوع ساختمانها را فراهم می سازد .
یکی از معایب مهم ساختمانهای بتنی وزن بسیار زیاد ساختمان می باشد که با میزان تخریب ساختمان در اثر زلزله نسبت مستقیم دارد. اگر بتوانیم تیغه های جدا کننده و پانل ها را از بتن سبک بسازیم وزن ساختمان و در نتیجه آن تخریب ساختمان توسط زلزله مقدار زیادی کاهش می یابد. ولی کم بودن مقاومت بتن سبک عامل مهمی در محدود نمودن دامنه کاربرد این نوع بتن و بهره گیری از امتیازات آن بوده است. استفاده از میکروسیلیس در ساخت بتن سبک سبب شده است که مقاومت بتن سبک بالا رود و این محدودیت کاهش یابد. در این تحقیق ضمن توضیحاتی در مورد بتن و تاثیر آب بر روی مقاومت بتن، بیشتر درباره بتن سبک و روشهای افزایش مقاومت آن با استفاده از میکروسیلیس، خواص مکانیکی و همچنین کاربرد آن بحث می شود.

بتن سبک سازه ای

بتن سبک

بی شک بشر زمانی پیشرفت و تمدن را تجربه کرد که برای مدتی طولانی در محل مشخصی سکونت یافت. دیگر توان بشر صرف مهاجرتهای طولانی نمی شد و برای بر طرف کردن مشکلات به راه حل‌های تازه و افکار تازه ای روی آورد. برای ماندگار شدن در مکانی ثابت بدون شک داشتن خانه دغدغه اصلی انها بوده خانه ای که انها را در برابربلاهای طبیعی، مانند حمله وحوش و حتی بیگانگان محافظت کند. پیشینیان با توجه به اینکه امکانات حمل و نقل محدودی داشتند برای این منظور از مصالح در دسترسی استفاده می کردند: چوب. سنگ. گل. پوست احشام و.....

بدون تردید ماندگاترین این نوع مصالح که از تخت جمشید ایران تا اهرام مصر پایدار مانده سنگ است. اما سنگ به صورت اولیه با توجه به شکل پذیری کم و حمل و نقل دشوار نمی تواند به عنوان مصالح اصلی در ساختمانهای امروزی کاربرد داشته باشد و این امر باعث شد نوعی سنگ مصنوعی توسط بشر خلق گردد که علاوه بر داشتن خواص سنگ مانند ماندگاری بالا و سازگاری با محیط اطراف دارای قابلیت‌هایی مانند شکل پذیری مناسب و حمل آسان نیز باشد امروزه این نوع مصالح را به نام بتن می شناسیم.
در دنیای پیشرفته امروزی و با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته در زمینه های مختلف علمی، صنعت بتن دچار تحول گردیده است تولید بتن سبک حاصل همین پیشرفت‌ها می باشد. بتنی که علاوه بر کاهش بار مرده ساختمان از نیروی وارد به سازه در اثر شتاب زلزله می کاهد و در صورت تخریب وزن آن کاهش می یابد. و امروزه آن را بتن قرن می نامند.

 بتن سبک با توجه به ویژگیهای خاصی که دارد دارای کاربردهای مختلف می باشد که برحسب وزن مخصوص و مقاومت فشاری آن تفکیک می گردد. با گسترش استفاده از بتن سبک در سراسر دنیا به ویژه در کشورهای پیشرفته و شکل گیری آیین نامه‌های اجرایی آنها متاسفانه این نوع بتن که دارای قابلیتهای منحصر به فردی می باشد در کشور ما هنوز ناشناخته شده است.
ساختمان به طور مستقیم ( به لحاظ سبکی و ویژه این نوع بتن ) و صرفه جویی در مصرف انرژی به طور غیر مستقیم (به لحاظ عایق بودن این نوع بتن در مقابل سرما و گرما و در نتیجه کاهش میزان مواد سوختی ) و از لحاظ اقتصادی مهندسین و معماران سازنده ساختمان در دنیا با استفاده از بتن سبک در قسمتهای مختلف بنا با سبک کردن وزنی گامهای بلند و مهمی برداشته اند.

الزامات سنگدانه های بتن سازه ای :

الزامات سبکدانه ها در آیین نامه های (89-330 ASTMC مشخصات سبکدانه ها برای بتن سازه ای در آمریکا ) و (1990 : 3797 BS مشخصات سبکدانه ها برای قطعات بنایی و بتن سازه ای در بریتانیا ) داده شده اند. در استاندارد بریتانیایی مشخصات واحدهای بنایی نیز مورد بحث قرار گرفته است. این آیین نامه ها محدودیتهایی برای افت حرارتی (5% ASTM) و (4% در BS) و همچنین در BS برای مقدار سولفات (%3) SO به صورت جرمی را مشخص نموده اند.

ذکرنکات مهم برای فهم بهتر:

آیین نامه 7983 : 1047 BS مشخصات دوباره در هوای سرد شده، که منبسط نشده است را در بر می گیرد.
سبکدانه های به کار رفته در بتن سازه ای، صرف نظر از منشا آنها تولیداتی مصنوعی می باشند و در نتیجه معمولا یکنواخت تر از سبکدانه طبیعی می باشند.
بنابراین سبکدانه را می توان برای تولید بتن سازه ای با کیفیت ثابت مورد استفاده قرار داد.

انواع بتن

نکته: سبکدانه ها دارای خصوصیت ویژه ای هستند که سنگدانه های معمولی فاقد آن می باشند و در رابطه با انتخاب نسبتهای مخلوط و خواص مربوط به بتن حاصل دارای اهمیت ویژه ای می باشند. این ویژگی عبارتست از توانایی سبکدانه ها در جذب مقادیر زیاد آب و همچنین امکان نفوذ مقداری از خمیره تازه سیمان به درون منافذ باز (سطحی) ذرات سبکدانه (مخصوصا ذرات درشت‌تر) در نتیجه این جذب آب توسط سبکدانه، وزن مخصوص آنها زیادتر از وزن مخصوص ذراتی می شود که در گرم‌چال خشک شده اند. 
 

همه نظرات

ارسال نظرات