بلوک سیمانی | بلوک سیمانی چیست

بلوک سیمانی | بلوک سیمانی چیست

هر کشوری با توجه به شرایط اقلیمی و نوع زندگی از مصالح مختلفی بهره می‌برد و در کشور ما به دلیل شرایط عمومی حاکم، بلوک های سیمانی استفاده ی متداولی دارند.

مصالح کاربردی در ساخت بلوک سیمانی

اجزای تشکیل دهنده ی بلوک های سیمانی عمدتا از مواد زیر تشکیل شده است:

  • سیمان پرتلند
  • مطلح سنگی(مخلوط شن و ماسه)
  • آب

مواد تشکیل دهنده این مصالح باید بر اساس میزان تعیین شده برای مقاومت مورد نظر، با دقت بالایی بر حسب وزن و حجم پیمانه شده و مورد استفاده قرار گیرد.

پس از اندازه گیری دقیق، مصالح با یکدیگر مخلوط شده و قالب گیری می‌شوند. در مرحله ی آخر نیز عمل آوری و محافظت از بتن در برابر اثرات نامطلوب محیطی مثل گرما و تابش آفتاب، بارندگی، سرما و یخبندان انجام می‌گیرد.

انواع بلوک های سیمانی

بلوک های سیمانی از نظر ظاهری به دسته های زیر تقسیم می‌شوند:

  • توخالی باربر
  • توخالی غیر باربر
  • توپر
  • آجر بتنی

از نظر محل استفاده در ساختمان ها نیز بلوک ها دارای انواع مختلفی هستند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • دیواری توکار و نماکار
  • تیغه ای
  • ستون
  • سقفی

 

بلوک های سیمانی از لحاظ وزنی نیز به سه گروه تقسیم می‌شوند:

  1. سنگین
  2. نیمه سبک
  3. سبک

 

لازم به ذکر است که هرچه وزن بلوک های سیمانی بالاتر رود، تاب فشاری آنها نیز افزایش خواهد یافت.

اما در نهایت مقاومت فشاری بلوک سیمانی توخالی غیر باربر نباید کمتر از 40 باشد و غیر باربرها نیز باید مقاومت فشاری در حدود 60 کیلوگرم بر سانتی متر مربع را داشته باشند.

پیشنهاد می شود مقاله تیرچه بتونی را نیز مطالعه کنید.

بلوک های سیمانی از نظر ابعاد نسبت به بلوک های سبک بزرگتر هستند و ضخامت بیشتری را نیز دارا می‌باشند. کاربرد این نوع در سازه های بنایی یا ساخت دیوار های محوطه است.

کاربرد بلوک سیمانی

-دیوار چینی های داخل حیاط

-دیوار چینی ساختمان

-سقف های تیرچه بتنی

هنگامی که هدف از ساخت دیوار تقسیم و جداسازی فضا یا عوامل دیگری غیر از تحمل فشار  نیرو باشد، به طور سراسری از بلوک های توخالی استفاده می‌کنند.

ولی اگر در بعضی از قسمت های ساختمان احتیاج به دیوار باربر باشد، در موقع چیدن آنها حفره های بلوک را از سیمان پر می‌کنند و گاهی هم برای دستیابی به مقاومت بیشتر از میلگرد فولادی استفاده می‌شود.

کاربرد بلوک های سبک

این نوع بلوک ها در سقف های تیرچه از جنس سیمان و بتن مورد استفاده قرر می‌گیرند.

بلوک سیمانی در دو نوع توپر و توخالی ساخته می‌شود. بلوک توخالی دارای حفره های سراسری هستند و در انواع مختلفی مانند بلوک های دو سوراخه و سه سوراخه و ... ساخته می‌شوند.

نکاتی که در رابطه با این موضوع باید مد نظر داشت این است که:

*حجم فضای خالی در این بلوک ها نباید از 50 درصد کل حجم بلوک بیشتر باشد تا مقاومت فشاری کاهش پیدا نکند.

*مجموع اندازه ی قسمت های توخالی بلوک از دو سوم طول در همان جهت بیشتر نباشد.

*ضخامت جداره ها در بلوک ها از 4 سانتی متر کمتر نباشد.

*بلوک سیمانی، توخالی، سنگین، ساده و مستطیل شکل و بدون عیب و نقص باشد.

*سطح بلوک باید به گونه ای باشد که هنگام اندودکاری چسبندگی کافی را ایجاد نماید.

اصول و استانداردها

بلوک مصرفی در هر پروژه باید از لحاظ ویژگی های فنی و ظاهری با مشخصات نقشه و استانداردهای اعمال شده توسط مهندسین مطابقت داشته باشد.

استفاده از بلوک های سیمانی باعث صرفه جویی در مصرف مصالح می‌شود، زمان اجرا را کاهش داده و بیشتر از دیگر مصالح سبب عایق شدن سازه در برابر حرارت و صوت میشود و حمل اسانی دارد.

دمای محیط و عوامل متعدد دیگری بر روی کیفیت نهایی بلوک تولید شده تاثیر گذار خواهند بود بنابراین بهتر است تولید در محیط باز را متوقف نموده و برای جلوگیری از تاثیر نور، باران و باد بر کیفیت بلوک ها به یکی از روش های زیر اقدام به عمل آوری بلوک نمود:

عمل آوری بلوک ها با استفاده از آب

در این روش تجهیزات خاصی نیاز نیست، تنها آب پاشی به موقع و با احتیاط که به بدنه ی بلوک ها آسیب نزند کافی است، این عمل به عنوان یک سرپناه برای جلوگیری از صدمات احتمالی تابش نور، خورشید، باد و باران عمل می‌کند. این روش یک هفته وقت برای تکمیل دوره ی ساخت نیاز دارد.

عمل آوری با استفاده از گرما

در این روش بلوک ها را در مقابل دستگاه های گرمایشی که مجهز به بادبزن هستند قرار می‌دهند تا هوا بین آنها جریان داشته باشد. نکته ای که باید حتما رعایت شود این است که اگر با استفاده از این روش اقدام به عمل آوری بلوک ها می‌کنید باید محافظی روی بلوک ها قرار دهید تا رطوبت و گرمای آنها حفظ شود.

عمل آوری با استفاده از بخار آب

در صورتی که هدف صرفه جویی در زمان باشد از این روش بهره گرفته می‌شود، برای تولیدات انبوه نیز از بخار آب استفاده می‌کنند.

تنها روشی است که در آن نیازمند اتاقی با تجهیزات خاص می‌باشد که کاهش و افزایش دما در آن به آرامی صورت می‌گیرد تا بلوک ها ضمن اینکه در حال آماده شدن هستند رطوبت موجود در بتن خود را از دست ندهند.

در عمل آوری با استفاده از بخار آب حدود یک روز زمان نیاز است تا بلوک ها به طور کامل آماده شوند.

اصول استفاده از بلوک سیمانی در ساختمان

 

خیساندن بلوک

بلوک را قبل از نصب شدن کاملا به وسیله ی آب خیس می‌کنند و حتی در حین کار نیز رطوبت بلوک نباید از بین برود. این کار باعث میشود تا آب ملات توسط بلوک جذب نشود و در نتیجه ملات چسبندگی خود را حفظ نماید.

ملات گذاری

هنگام ساخت دیوار، اگر دیوار مورد نظر برای تقسیم بندی باشد ملات فقط روی جدارهای خارجی به صورت دو نوار جدا از هم پخش می‌شود. در این حالت دیوار به عنوان یک عایق خوب صوتی و حرارتی عمل می‌کند.

اما اگر دیوار باربر و یا دیوارنما باشد، ملات را روی کلیه ی سطوح ملات خور بلوک سیمانی همچنین روی جداره های داخلی و خارجی هم پخش می‌کنند.

بندهای افقی و قائم

شمشه و تراز، ریسمانی کردن کار، شرایط محیطی و نگهداری از دیوار، بندکشی دیوار با بلوک سیمانی دقیقا مانند زمانی است که با آجر کار می‌کنند.

عرض دیوار

دیواری که با استفاده از بلوک های سیمانی ساخته می‌شود باید بلوک هایی هم عرض داشته باشد یعنی دیوار 20 سانتی متری باید با بلوک های 20 سانتی متری ساخته شود و به همین ترتیب دیوارهای مشابه نیز ساخته می‌شود.

قطعه کردن بلوک ها، اشتباه ترین کار

تا حد امکان نباید از بلوک های خرد شده برای ساخت دیوار استفاده کرد، چرا که بلوک های خورد شده مقاومت بالایی ندارند و بر اثر ضربه ای که به آنها وارد میشود کلیه ی قسمت های بلوک ترک خورده می‌شوند.

بلوک چینی

زمانی که مصالح لازم جهت ساخت دیوار فراهم شد، برای بلوک چینی ابتدا قسمت های انتهایی و گوشه ی دیوار چیده میشوند سپس قسمت های میانی را با بلوک چینش می‌کنند؛ به این صورت که قسمت های انتهایی همیشه 4 الی 5 رج بالاتر از قسمت های میانی باشد.

عمل بلوک چینی باید با دقت و یکنواخت انجام شود به طوری که هیچ قسمتی از دیوار بیش از 5 ردیف از قسمت های دیگر بالاتر نباشد.

 

 

از همراهی شما سپاس‌گزاریم.

همه نظرات

ارسال نظرات